10 motius (segons Carcassonne.cat) per promoure els campionats 1 contra 1

Tots sabem que els jocs de taula tenen diferents capes de complexitat i profunditat estratègica, i Carcassonne no és una excepció. Comences jugant sense dominar el tema dels grangers, més tard ja aprens per on colar-te a les granges més sucoses de punts, el següent pas és conèixer de memòria el número i la forma de les 72 rajoletes del Carcassonne bàsic, i a partir d’aquí ja saps que has de fer quan no t’interessa que un rival tanqui un claustre, una ciutat o un camí…

Jugades més de 1.000 partides, potser moltes més, trobes que l’atzar, al joc, té certa incidència. Però que sempre és atraient, fins i tot plaent, jugar per “surfejar” aquest factor intrínsec d’atzar per acabar convertint-lo, sempre que puguis i t’ho permetin els rivals, en un recés de control a favor teu que intentaràs fer que t’acompanyi fins al final de la partida.

Aquest plaer de jugar calculant probabilitats, bloquejant al rival, ficant-li la por al cos (o viceversa) per una intel·ligent jugada imminent no es dóna en una bona part dels campionats als quals hi anem. Molts cops és tan sols un problema de format, on les partides en taules de 4 jugadors (classificatòries o fins i tot finals) s’acaben convertint en una loteria que en poques ocasions premia al millor jugador de la taula.

Assumint el risc de semblar integristes del joc cara a cara, a continuació enumerarem els 10 motius pels quals ens convencen més els campionats on l’1 contra 1 té un major pes específic que aquells amb força partides en taules de 3 o 4 jugadors.

01.- És com es juga el campionat mundial de Carcassonne
02.- Els jugadors disposen de més torns de joc
03.- Hi ha menys caos i més control en tot el que passa
04.- S'elimina la possibilitat d'aliances o "kingmaking"
05.- Es fomenta la part mnemotècnica del joc
06.- Es facilita el càlcul de  probabilitats
07.- Es potencia la possibilitat de joc directe/confrontació
08.- S'escurça el temps de partida (30 minuts màxim)
09.- Pots conèixer millor l'estil de joc del teu rival
10.- Els resultats són gestionables més fàcilment

Per tant, si esteu pensant a dinamitzar un campionat, des de Carcassonne.cat us preguem que tingueu en compte aquestes recomanacions de cara a adaptar el vostre format si creieu que els vostres jugadors són jugadors avesats de Carcassonne. Si pel contrari voleu fer un torneig més familiar, podeu també fer algunes rondes en format 1 contra 1 perquè el vostre públic vegi que hi és una manera bastant diferent de jugar un mateix joc. De fet, ja fa un parell d’edicions que el campionat estatal (organitzat per Devir) ha començat a donar més protagonisme, en les fases finals, a les partides 1 contra 1 per tal d’assemblar-se més al format mundial.

Sigui com sigui, feu per jugar a Carcassonne! Perquè com més siguem més riurem. No?

Deixa un comentari