Reunió amb Devir. Present i futur del Campionat d’Espanya de Carcassonne.

Dilluns dia 22 de juliol de 2019 un parell de membres de Carcassonne.cat (Miquel Jornet, actual subcampió d’Espanya, i Toni Soler, 4t classificat) es van desplaçar a les oficines de Devir per participar en una trobada on van aportar en nom del col•lectiu el feedback del passat campionat estatal de Madrid així com algunes propostes de cara a la temporada 2019-2020.

En representació de Devir hi eren el Xavi Garriga (Director Editorial), la Gracie Glowiak (Marketing Manager), el Benja Amorín (Responsable de Comunicació) i el Tony Barba (nou Responsable del Joc Organitzat).

Des de Carcassonne.cat creiem que la valoració del campionat estatal de Madrid és positiva. La nova ubicació triada enguany, tot i ser menys cèntrica que l’hotel WeAre de Chamartín, tenia punts forts com la possibilitat d’aparcar fàcilment i sense cost i un espai de joc més agradable i acollidor. Pel que fa a temes més tècnics, vam agrair també el canvi en la plataforma de software per registrar els participants i establir les taules (hem passat de l’Excel a l’Access); que va permetre una acollida dels participants més àgil. Això i la disposició de pantalles gegants per diferents llocs de la sala que mostraven quina taula tenies assignada, va reduir molt el temps d’espera entre partida i partida.

Respecte al calendari, hem exposat que seria molt positiu intentar no fer coincidir el cap de setmana de campionats amb algun esdeveniment massiu a Madrid com l’Orgullo, ja que fa pujar les tarifes d’allotjament i transport. La seva resposta ha estat que la finestra de temps per desenvolupar el campionat és molt petita (ha de ser després dels exàmens de Juny i abans de l’Agost); i que potser no és del tot possible evitar aquestes coincidències. També ens van deixar molt clar que faran tot el possible per intentar que no coincideixi amb el día de l’Orgullo Gay. Fins i tot, existeix la possibilitat que Devir parli amb la Renfe per intentar aconseguir algun descompte per la gent que ve de lluny a jugar el campionat de Madrid.

El tret més positiu en la valoració, sens dubte, han estat els side events (micro-campionats amb jocs del catàleg de Devir en paral•lel a les rondes finals del campionat de Carcassonne). Van funcionar magníficament i tothom ho va passar genial descobrint més jocs del catàleg de l’editorial. És quelcom que marca el camí a seguir.

El punt més important de la reunió és quan hem parlat del format del torneig del nacional de Madrid.

Devir sempre ha defensat que Carcassonne és un joc familiar. Tot i que també es pot jugar amb 2 jugadors, l’editorial està convençuda que quan algú es compra un Carcassonne, el compra per jugar amb la família, amb 4 jugadors o més. Per tant, el missatge de màrqueting que s’ha de llençar és que Carcassonne és un joc familiar, per passar-ho bé amb la família.

Nosaltres creiem que Carcassonne és un joc de taula que permet el joc familiar de 4 jugadors o més; i permet el joc més estratègic quan es juga només amb 2 jugadors, un contra l’altre. Quan compres un carcassonne, en realitat estàs comprant dos jocs en un.

Està clar que el format del Mundial que és tot 1vs1 amb rellotge d’escacs, no ajuda a promocionar el joc de Carcassonne com un joc familiar.

Tot i això, nosaltres creiem que sí que és cert que quan algú comença a jugar a Carcassonne, comença a jugar-lo com un joc familiar. Però a mesura que vas jugant i et vas memoritzant totes les llosetes que existeixen i les que no existeixen, el joc pren un caire molt més estratègic; i això et permet gaudir-lo molt més quan es juga 1vs1 (un contra l’altre).

Entenem perfectament la visió de l’editorial. L’objectiu de Devir és aconseguir que el joc arribi a quanta més gent possible i això va de la mà amb el fet de que en un primer moment quan algú es compra un Carcassonne ho fa per jugar-lo amb la família. El joc 1vs1 ve després.

És per aquest motiu que el format del nacional de Madrid durant molts anys ha estat sempre partides de 4 jugadors. Fa un parell d’anys es va introduir un canvi important: Els 16 millors classificats de les partides de 4 jugadors, passen a la fase de semifinals i la final on tot seran partides de 1vs1 eliminatòries per intentar seleccionar el millor jugador de 1vs1 d’entre els 16 classificats.

Perquè Devir va introduir aquest canvi fa un parell d’anys si en realitat la seva política de màrqueting és promocionar Carcassonne com un joc familiar?

Perquè va ser una demanda que vam fer molts participants del torneig de Madrid. Els participants del torneig dèiem: “Perquè seleccionem el millor jugador de partides de 4 jugadors, si aquest jugador no haurà de jugar cap partida de 4 en el mundial?”

Això demostra, una vegada més, que Devir escolta la seva comunitat de jugadors de Carcassonne. I això és d’agrair perquè no té cap obligació de fer-ho; ni tan sols d’organitzar un nacional a Madrid. Hi ha altres editorials que no celebren cap nacional al seu país i els jugadors de Carcassonne s’han d’espavilar per organitzar-lo com puguin, ells solets sense ajuda.

Però es que no és només això! Devir és la única editorial que aconsegueix tenir a 3.000 persones jugant a Carcassonne durant 4 mesos seguits. Això passa a Espanya, entre els mesos de Febrer i Juny, i en cap altre país del mon.

Com ho aconsegueix? Organitzant més de 100 torneigs regionals de Carcassonne per tot el territori espanyol, a través de botigues i associacions. Devir facilita els jocs per la celebració dels torneigs i ofereix premis als guanyadors sense que la botiga organitzadora hagi de pagar res. Això és una inversió de màrqueting que fa Devir. Molt poques editorials actuen de la mateixa manera.

Per tant, que Devir ens hagi volgut escoltar un cop més, per tal de millorar el format del nacional de Madrid, ja és d’agrair.

Què demanem nosaltres? Que el format del nacional de Madrid sigui igual al format del mundial per poder seleccionar al jugador espanyol amb més possibilitats de guanyar el mundial.

Sabem que això va en contra de la política de màrqueting de vendre Carcassonne com un joc familiar. Però Devir ens ha escoltat i s’ha compromès a buscar una solució que pugui satisfer a tothom.

Des de Carcassonne.cat hem fet una proposta de format del torneig en el que es podria aconseguir el doble objectiu: Seleccionar el millor jugador en el joc 1vs1, i a l’hora promocionar el joc familiar. Ara li toca moure fitxa a Devir i estem confiats que sabrà trobar la millor solució. Després d’aquesta reunió sortim amb la intuïció que hi haurà canvis positius de cara al format del torneig nacional de Madrid de l’any vinent.

Perquè sortim de la reunió amb aquesta confiança positiva?

No hi ha res tancat encara. No hi ha res decidit. Però Devir ens ha explicat que estan estudiant una manera de donar-li més importància i valor als jugadors amb plaça guanyada en campionats dinamitzats per botigues, associacions, jornades i clubs. Volen reforçar el vincle de compromís amb aquest tipus de jugadors. S’estan plantejant organitzar el campionat nacional de Madrid amb un format molt similar al del Mundial. Però també un campionat paral•lel de partides de 4 jugadors que promocioni Carcassonne com un joc més  familiar. Per tant, el jugador amb plaça podrà escollir quin torneig voldrà jugar: si el torneig que dona accés al mundial, o bé el torneig de partides de 4 jugadors. Possiblement el torneig de partides més familiars estarà obert a acompanyants, que no donarà accés al mundial, però estarà dotat de premis importants. I per acabar-ho d’adobar, volen potenciar els side events per fer una mena de Devir Weekend (nom inventat per nosaltres, però que serveix per visualitzar millor la idea) amb parts iguals de diversió i competició. Una idea que pot seduir a jugadors nouvinguts però també als més cracks (pre-filtrats amb places obtingudes durant la temporada) amb ganes d’arribar al mundial, perquè tothom tindrà un campionat fet a mida de les seves necessitats.

Sigui com sigui, hem de treure’ns el barret per la capacitat d’escolta activa de Devir i la seva voluntat d’intentar donar la millor forma (la que demana la comunitat) al seu joc organitzat. Evidentment això genera molta confiança.

Feu un comentari